Академіки на баблі

Хто і як знищує зелені зони Академії наук України. Багатоповерхова забудова в столиці знищує науковий спадок Академії Наук.

За вікнами цієї багатоповерхівки у Феофанії по вулиці Академіка Лебедєва тепер не затишний зелений простір з деревами, з унікальними науковими горіховими насадженнями — а гуркіт будівельного транспорту, який розтрощив спадок Академії Наук.

Жителі будинку, які самі нині або в минулому науковці — з острахом чекають появи купи 30-ти поверхових дилд. Вони не можуть зрозуміти яким юридичним чином Академія Наук могла передати ці землі забудовникам. Нічого не прояснює і спілкування небайдужих та активістів біля будівельного майданчику.

«У них там какие-то договоренности, Академия наук сдала эти земли, что-то подмазали, взаимовыгодная история», — каже місцевий житель.

Ділянка у вісім гектарів була у підпорядкуванні Інституту еволюційної екології НАН України. ЇЇ керівник — Володимир Радченко — усіма можливими неправдами домігся виведення ділянки в руки забудовників ще у 2018році.

Академік НАН України Володимир Радченко

Перша спроба поговорити журналістів з Радченком додає ще більшої дивини.

  • Яким чином сталося так, що вся ця територія Академії наук була віддана під забудову?
  • Це рішення Київради було, як ми досліджували, цей горіховий сад нвколи не входив до парку Феофанія.

Як видно з документів, Володимир Радченко, на балансі якого стояли цінні породи дерев, спеціально не доглядав за ними, аби довести горіховий гай до занедбаного стану. Тепер же він розповідає про непричетність до знищення унікальних дерев в угоду забудовникам. Отже або у пана Радченка дві правди, або він відвертий брехун.

Навколо Голосіївського лісу роками тихцем виводяться під забудову ділянки Академії Наук. Деякі з них завдяки розголосу в ЗМІ та авторитету колишнього керівника НАНУ Патона відкочувались тимчасово назад. Але прагнення влізти в ландшафтну зону Голосієва і набудувати там щось собі на користь у академіків була постійно.

З відомих прикладів це Дитяча лікарня Майбутнього імені Ющенка. Саме в Голосіївський ліс її потрібно було вліпити. Нині це Президентський університет , що знову ж таки має намір розміститись на території паркової зони Голосієва. Цікаво що цю ідею президенту проштовхували академіки з Університету Шевченка. Саме того — який на Голосієво, за часів ректора знову ж таки академіка Скопенка роздав під корінь на забудову усю ділянку відведену під розвиток університетського кампусу. Неподалік, була так точно віддана під забудову величезна ділянка Інституту Садівництва НАН України. Роздані забудовникам ділянки НАН України і у передмісті. Так у Васильківському районі Інститут генетики рослин шляхом підлогу документів та підробки підписів відвів під коттеджну забудову декілька сот гектарів своїх дослідних площ.

Прямо зараз частково забудовується територія Інституту водного господарства підпорядкованого Академії аграрних наук на вулиці Васильківська, а три роки тому та сама Академія аграрних наук хотіла віддати тому самому забудовнику територію на вулиці Героїв оборони. А ще раніше пішли під вирубку дослідні сади Академії наук на вулиці Метрологічна і жоден злочинець академік не притягнутий до відповідальності

Зусилля певної частини академіків від дерибану приватизувати майно НАН України собі на користь супроводжується загальною інфляцією наукового авторитету. Робота активістів, що досліджували дисертації на плагіат показала,  що проблема оригінальності наукових робіт в Україні — масова. Керівники наукових установ, адміністратори на рівні керівництва міністерства мають значні текстуальні запозичення та плагіат. Водночас багато хто займається прямо псевдонаукою. Минулоріч набув відомості декан факультету інформатики з Університету ім. Шевченка, доктор наук Юрій Тесля, який заздрячи новаторському авторитету Миколи Тесли, роками просував антифізичну теорію. Ба більше отримував на неї державне фінансування, видавав книги, проводив апробацію. Це все за бюджетні кошти, які виділялись на науку. Перша ж зустріч з фізиками показала, що це антинаукова особиста філософія, яка не має жодного стосунку до реальної науки.

Інший нещодавній приклад —  Владислав Гончарук, директор «Інституту колоїдної хімії та хімії води імені А.В. Думанського». Цей академік отримав у минулому визнання як Псевдонауковець року. І це при тому, що це академік НАН України, професор, керівник наукового інституту. Погляди, які він висловив в інтерв’ю під час виборів Президента НАНУ приголомшливо примітивні з точки зору сучасної науки.

Наш герой Радченко має дуже схожі академічні успіхи. Інститут еволюційної екології — це його особиста придумка, його особисте новаторство, з зовсім слабким науковим підґрунтям. Подібна назва і термін не мають ніде більше у світі аналогій.

Ба, більше того — схоже і сам цей інститут за адресою м. Київ, вулиця академіка Лєбєдєва 43, 37 населений привидами. Знімальна група ТРИЧІ(!) навідувалася до корпусів і не зустріла там жодної живої душі окрім охорони. Але в ремонт та обладнання корпусів цього інституту були вкладені мільйони держаних коштів.

Проте про існування цього наукового закладу добре знають практично всі забудовники столиці, до яких пан Радченко вже не раз навідувався з пропозицією викупити корпуси під забудову. А сам інститут переселити в інше місце, неподалеку. Але про це — пізніше.

Таким чином Володимир Радченко організував свою особисту кормушку, під невідомі світовій науці цілі, та отримує на неї державні фінанси. Хто перевіряв її доцільність та науковість.

До речі, про «академічність». До своєї каденції «еволюційного еколога» Володимир Радченко очолював Вищу атестаційну комісію України, де так активно роздавав наукові ступені кандидата та доктора наук, що згодом звідти його було звільнено за корупцію, а пізніше розформовано і саму комісію

Останні роки будівельна навала шукає, де відкусити зелений шматок в столичному Голосієво. Інтенсивно, за рахунок земель НАНУ забудовують Феофанію, та прилегле до неї Гатне, Лісники.

За законодавством заклади НАНУ, ВИШі отримують ділянки на цільове використання, та не мають жодних прав на будь-яку забудову. Зокрема землями НАНУ може керувати — віддавати на забудову, відчуджувати, лише Кабінет Міністрів. І це жодного разу ще не завадило і не зупинило будівництво.

На Академіка Лєбєдева у Феофанії буде тривати боротьба зі знахабнілим академіком Радченком. Тим більше, що абсолютно чужий Києву,  Радченко — хоче увірвати свій кусок так, ніби у нього останні дні.

Зараз за його ініціативи злочинцям забудовникам з балансу Інституту віддано  ділянки впритул до парку Феофанія — горіховий сад, дослідна ділянка на черзі санаторій . Документ, за яким горіховий сад перейшов до забудовників — носить нікчемну силу, так як Інститут не має жодних законних повноважень це робити. Але тут у ділових академіків є ноу-хау — фальсифікувати підпис і печатку, і надавати ділянку заднім числом. Так ніби вона виділена вже дуже давно.

Ці шикарні котеджі посеред парку Феофанія, як і сам парк також знаходяться в підпорядкуванні академіка Радченко. Раніше тут був унікальний розарій, клумби та алеї самшиту, на які було витрачено млн бюджетних коштів. На сьогодні залишився лише шикарний котедж з мангальною зоною, який використовує для відпочинку наш академік. А поруч – фонтан довгобуд, який окрім травматичної небезпеки поки що іншого смислового навантаження не несе.

Вхід до парку Феофанія коштує 40 гривень з людини. Експерти порахували, що за вихідні парк відвідують до 7 тис відвідувачів, а це майже 300 тисяч гривень за уікенд. І це не рахуючи прибутків з оренди МАФів. Куди йдуть гроші залишається загадкою, адже за час свого керівництва парком пан Радченко спромігся побудувати лише туалет, і той за кошти спонсорів.

У пекельних академіків давно напрацьовані зв’язки з забудовниками та відвертим кримінало. Вирубку горіхової колекційної плантації охороняє бригада «Лєшого», так що навіть патрульна поліція та представники держінспекції не можуть зайти на ділянку та перевірити, що за вирубка там відбувається. На земельну ділянку унікальної горіхової плантації на Феофанії, яку корумпована НАНУ віддала під забудову своїм постійним партнерам («Інтербуд-ТМ», «КСМ-груп») , НЕ ПУСТИЛИ не тільки інспектора з благоустрою, не тільки інспекторів з Державна екологічна інспекція Столичного округу, АЛЕ й поліцію включно із слідчо-оперативною групою Голосіївське управління поліції ГУНП у м. Києві! При тому що ділянка все рівно знаходиться до сих пір у користуванні НАНУ і відповідно у державній власності.

«Вони домовились з забудовником, який розробив детальний план території всупереч Генеральному плану і протягнув його через Київську міську раду і отримав дозвільні документи. Наміри забудовника, всупереч цільовому призначенню, під яке виділялись ці землі інституту, який підпорядковується  Академії наук, забудувати житловим комплексом. Я неодноразово разом з активістами і місцевими жителями виїжджав на місце забудов. Забудовники прикриваються документами Академії наук, кажуть, що горіховий сад буде забудовано», Ігор Мірошниченко, громадський діяч, політик, колишній депутат Київради.

Інтерес Радченка та інших академіків зрозумілий. У них є діти та коханки, яким вони хочуть забезпечить солодке життя. На 8 га будуть побудовані будинки на тисячі квадратних метрів загалом, це по декілька сот метрів квартир на кожного академіка, що погоджували цю забудову.

«Є глобальне політичне питання – Чим займається академія наук? Які функції, окрім заробляння грошей виконує? Потрібно на державному рівні вирішувати ці питання, аби в майбутньому таких ситуацій (вирубка горіхового гаю, -ред) не відбувалось», — Ігор Луценко, політик, громадський діяч, колишній народний депутат України.

І це не пусті слова, адже пан Радченко нещодавно уже обзавівся черговою квартирою на території ЖК «Казка», теж побудованому на землях академії наук впритул до сумнозвісного знищеного горіхового гаю.

Як бачимо, «казковому життю» нашого героя немає кінця і краю.

Найбільш нахабне це те, що забудовників захищає юрист від НАНУ, який отримує зарплату від держави з наших податків. Це що, його профільна діяльність?

Про корупційну складову свідчить також те, що НАНУ віддає ділянки виключно потрібним та постійним .

Найогидніше те, що Радченко, який водночас є Директором парку Феофанія робить усе щоб знищити цю природню оазу. Після нього там залишиться якийсь огризок а не парк.

«Строительная мафия при содействии академии наук уничтожили уникальную ореховую рощу. Сейчас взялись за уничтожение профильного санатория, на территории которого находятся ценные породы деревьев. Уничтожается целая экосистема. На данный момент можно говорить об угрозе всему заповеднику Феофания», — Ганна Малицька, еколог, активіст ВГО «Екологічній альянс «Зелене місто».

ВГО «Екологічній альянс «Злене місто» вже анонсувала власне розслідування ситуації, метою якого є передача матеріалів до правоохоронних органів та притягнення корумпованих академіків до відповідальності.

І ось наступне. Вишенька на тортик. Третя ділянка це санаторій Феофанія, що ще недавно успішно працював на території парку. Його колектив надавав оздоровчі послуги, лікував українців, проводив унікальні реабілітаційні заходи для тих, хто перехворів коронавірусною інфекцією.

Тепер це в минулому. Вольовим рішенням академіка Радченко і руками його підлеглих (і його власної дружини ефективно діючий заклад ліквідовано, а його колектив — викинуто на вулицю.

До речі, великі українські чиновники постійно скаржаться, що більшість державних підприємств економічно неефективні. Проте вказаний санаторій за останні роки зміг вибратися з 10-мільйонної боргової ями в яку його цілеспрямовано заганяло попереднє керівництво (вгадайте під чиїм патронатом?). І ось як тільки колектив побачив просвіт — санаторій тут же спробували ліквідувати, а проти його працівників розгорнулася кампанія цькування силами прес-служби НАНУ

Тут вже явно не тільки про екологію чи порядне ставлення до людей — питання відвертого наклепу і свідомого доведення до банкрутства.

Трудовий колектив санаторію здаватися на милість академіка не збирається і вже звернувся до органів влади з відповідним відкритим листом. Про його подальшу долю та розвиток цього трудового конфлікту ми інформуватимемо окремо.

Не залишається байдужою щодо долі парку та санаторію і громадськість. Ось характерний тон останніх повідомлення від жителів Києва. Тепер вже про рейдерське захоплення санаторію «Феофанія», що знаходиться на тій же вулиці — Академіка Лебедєва 31! Так би мовити, подарунок в День Святого Миколая! Цитуємо джерело:

«Доброго дня , обнародуйте пожалуйста информацию и максимально нужно привлечь сообщество .

Директор парка Феофания , Радченко В Г. совершает рейдерский захват, санатория Феофания. В пятницу за один день , выселили всех людей , без предупреждения , задним числом уволили директора санатория .людям некуда идти , землю хотят отдать под застройку. Хоть в санатории действует программа реабилитации после ковид , онкозаболеваемых и детей !!!

Как такое может быть в цивилизованном мире?»

Питання «як таке може бути в цивілізованому світі» схоже все ще залишається риторичним.

About The Author

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *