Студенти Києво-Могилянської академії оголосили страйк

Органи студентського самоврядування Національного університету «Києво-Могилянська академія» (НаУКМА) оголосили страйк і мають намір вийти на пікет.

«Конференція студентів у відповідь на запит студентської колегії НаУКМА підтримала оголошення безстрокового студентського страйку. Чому ухвалено рішення? Міністерство освіти і науки України перевищило свої повноваження і не визнало результатів виборів президента Національного університету «Києво-Могилянська академія». Ми вважаємо наказ міністерства про призначення нового конкурсу на посаду президента НаУКМА недотриманням чинного законодавства, наступом на університетську автономію і знеціненням академічних свобод. У міністерства немає повноважень щодо визнання або невизнання результатів голосування. Такі повноваження надано законом «Про вищу освіту» виключно організаційному комітету виборів», — ідеться у спільній заяві органів студентського самоврядування Києво-Могилянської академія.

Згідно з заявою, з ініціативи студентів вишу створено страйковий комітет щодо організації акцій протесту проти рішення міністра освіти і науки Сергія Шкарлета.

До страйкового комітету долучилися представники органів студентського самоврядування, а саме студентської колегії та конференції студентів, керівники студентських організацій, представники викладачів і працівників університету.

4 лютого під будівлею Кабінету Міністрів відбудеться мітинг «Міністр тимчасовий, Могилянка — вічна!».

Вимогами будуть: відставка міністра освіти Сергія Шкарлета; підписання контракту з обраним президентом вишу Сергієм Квітом; автономія українських університетів.

Наглядова рада Національного університету «Києво-Могилянська академія» (НаУКМА) також засуджує рішення Міністерства освіти і науки про оголошення повторного конкурсу на посаду президента ВНЗ.

«Наглядова рада НаУКМА як представник Міністерства освіти і науки України засуджує рішення МОН України про оголошенням нового конкурсу на зайняття посади президента НаУКМА», — йдеться у повідомленні пресслужби університету.

Зазначається, що 28 січня 2022 року Організаційний комітет із проведення виборів президента Києво-Могилянської академії встановив результат виборів на посаду президента та скерував відповідну документацію до Міносвіти.

«Закон визначає вичерпний перелік підстав для оголошення нового конкурсу на заміщення посади керівника закладу вищої освіти і не надає МОН України повноважень оцінювати рішення організаційного комітету щодо встановлення результату виборів і визначення переможця», — наголошують у Наглядовій раді.

У повідомленні стверджується, що оприлюднене 2 лютого рішення Міносвіти про оголошення нового конкурсу на зайняття посади президента ВНЗ ухвалено за межами його повноважень щодо державного контролю у сфері вищої освіти, а тому є протиправним.

«Такі дії посадових осіб МОН України є протиправним втручанням у вибори президента НаУКМА, порушують право університету на автономію та самоврядування і мають ознаки зловживання владою або службовим становищем», — наголошується у повідомленні.

Наглядова рада вимагає від Міносвіти припинити порушення закону та негайно завершити всі процедури, пов’язані з підписанням контракту із обраним президентом НаУКМА Сергієм Квітом.

Нагадаємо, 2 лютого Міносвіти оголосило повторний конкурс на обіймання посади президента вишу, вибори мають відбутися 27 квітня.

Раніше, Кабінет Міністрів України у середу затвердив план заходів з реалізації Національної стратегії розбудови безпечного та здорового освітнього середовища у Новій українській школі (НУШ) на 2022 рік.

About The Author

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *