Україна може заборонити імпорт продукції з Польщі, Угорщини та Словаччини, — Шмигаль

Прем’єр наголосив, що країна вже представила Європейській комісії план дій щодо контролю за експортом чотирьох груп українських агротоварів. Він допоможе запобігти будь-яким викривленням ринку в сусідніх країнах-членах ЄС. Уряд планує ухвалити постанову, яка передбачає, що експортні товари для 5 держав-сусідів, будуть отримувати верифікацію та погодження від українського Мінекономіки, про це Шмигаль написав у своєму Telegram.

«Водночас Україна вже подала формальний запит до Польщі, Угорщини та Словаччини про порушення норм Світової організації торгівлі. Також ми починаємо антидискримінаційне розслідування проти недружніх дій цих країн у торговельній сфері на основі статистики 2023 року. Якщо Польща та Угорщина не погодяться на узгоджені з Єврокомісією заходи та не скасують односторонні заборони щодо наших товарів, ми ухвалимо рішення про заборону імпорту до України певних категорій товарів із зазначених країн», — пояснює Шмигаль.

Прем’єр також наголосив, що росія щодня атакує українські порти, нищить інфраструктуру, елеватори, атакує аграрні підприємства та мінує поля, а подальше блокування експорту країнами-сусідами б’є по українській економіці, фінансах, податкових надходженнях та робочих місцях.«Таке блокування також зіграє на руку російському плану влаштувати чергову світову продовольчу кризу. Ми ще раз закликаємо наших сусідів відмовитися від шкідливих та неправомірних обмежень, від політичного популізму і стати на шлях конструктивного діалогу, від якого насправді виграють всі», — додав прем’єр.

About The Author

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *