Уряд схвалив схему ліцензування експорту зерна до Євросоюзу

Кабінет міністрів схвалив нову процедуру експорту кукурудзи, ріпаку, соняшнику та пшениці, відповідно до якої потрібно отримати ліцензію Міністерства економіки за погодженням з Міністерством аграрної політики та продовольства, щоб постачати ці культури до п’яти держав — членів Європейського Союзу, які межують з Україною. Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, передає Урядовий портал.

«Ми віримо, що така схема роботи задовольнить усі сторони. І навіть ті три країни, які зараз виступають проти українського аграрного експорту, також доєднаються до цього плану. Оскільки у всіх нас одна мета — перемога у цій страшній війні. А для цього має бути взаєморозуміння і взаємопідтримка між нами», — сказав Сольський.

Міністр назвав конструктивним довгоочікуване рішення Європейської комісії щодо зняття обмежень на експорт української агропродукції з введенням додаткових заходів контролю, і Україна вдячна за таку позицію.

Урядовець додав, що Україна протягом 72 годин напрацювала і представила до Європейської комісії план дій задля контролю за експортом. За словами Сольського, пропозиція української сторони має розрядити ситуацію.

«Згідно з нашим планом дій, Україна буде контролювати і регулювати експорт наступним чином. Ми погоджуємо з Єврокомісією і з країнами імпортерами необхідний перелік і обсяг аграрної продукції з чотирьох культур, вони, своєю чергою, визначають чи готові приймати ці культури, коли й в яких обсягах. Лише після цього ми видаємо дозволи нашим підприємствам на експорт тієї чи іншої продукції. Тобто Україна контролює свій експорт і погоджує його з приймаючими країнами», — наголосив міністр.

About The Author

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *