Мінкульт запустить банк українських шрифтів і відмовиться від російських

Верховна Рада й Мінкульт планують створити банк українських шрифтів і відмовитися від використання російських. Про це йшлося 18 вересня, під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, пише сайт відомства.

«Україна повинна припинити використання шрифтів російського походження, замінивши їх на українські. Ми маємо символи своєї суверенності та незалежності, які ідентифікують нашу державу, її історію, культуру, мову та графічне вираження цієї мови», – наголосив т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Верховна Рада планує відмовитись від використання у своїх внутрішніх документах російського шрифту «Іжиця» та похідних від нього.

На його зміну в проєкті постанови Верховної Ради запропоновано впровадити дизайнерський шрифт «Воля». Його розробила українська шрифтова дизайнерка Марчела Можина на базі літерацій головного художника УПА Ніла Хасевича.

«Писемність як складова мови є одним із елементів національної ідентичності. В Україні давно діє заборона на використання російської мови у документації, тож варто позбутися і російської системи гліфів, тобто шрифтів. МКІП запланував проведення відбору та формування банку унікальних українських шрифтів», – зазначив Ростислав Карандєєв.

За його словами, український шрифт має бути впізнаваним, нести історичне підґрунтя, графічно вирізнятися серед інших кириличних шрифтів та привертати увагу. Він має відповідати параметрам інклюзії та бути легким для сприйняття усіма категоріями громадян. Також слід врахувати можливістю технічної інтеграції шрифта у цифрове середовище.

До роботи у цьому напрямку залучені представники профільних установ, таких, як Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури, Київська державна академія декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. М. Бойчука, а також мистецького середовища, які спеціалізуються на розробці шрифтів: Шостя Віталій Костянтинович, Стадниченко Дмитро Сергійович, Чебаник Василь Якович, Шевченко Андрій, Гдаль Богдан Володимирович, Ткачов Кирило, Харик Віктор, Садко Євген та інші.

About The Author

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *