Екологи б’ють на сполох: перлина Закарпаття – термальні джерела у Береговому під загрозою зникнення через діяльність їх теперішніх власників – колишніх «регіоналів»

І знову Берегове, тепер вже до нас надійшло звернення від екологів, які б’ють на сполох. Перлина Закарпаття – термальні джерела у Береговому виявились під загрозою зникнення через недбалість місцевих «господарників». Публікуємо без купюр «Відкрите звернення до органів влади та народних депутатів від Всеукраїнської громадської організації «Екологічний альянс «Зелене місто» щодо критичної ситуації яка виникла навколо Спортивної Бази «Закарпаття» у м.Берегове і наразі загрожує екологічною катастрофою».

Звертаємось до вас з приводу неналежної екологічної обстановки, яка виникла навколо Спортивної Бази «Закарпаття», що належить ВФСТ «Колос» АПК України.

База знаходиться у межах територій Берегівської міської територіальної громади, і до нас звернулись місцеві активісти, журналісти та звичайні жителі.

Маємо наступне:

— база скидає стічні води та промислові відходи у канал Верке. Системи очистки стічних вод згідно чинних норм немає, існуючі каналізаційні споруди не ремонтуються, не модернізуються. Представники Берегівської територіальної громади не мають доступу до стічної каналізації майнового комплексу для того, щоб перевірити її роботу, здійснити контрольні заміри.

— база неофіційно змінила своє функціонування зі спортивної на масово відпочинкову. На території УСБ «Закарпаття» донедавна працювали бар, нічна дискотека, продаж алкоголю, масові заходи та інше. Це суттєво збільшує навантаження на скидну каналізацію, на оточуючий біоландшафт. Зміна функціонування відбулась без погодження з Берегівською громадою, усупереч її інтересам.

— основна принада УСБ «Закарпаття» — термальний басейн, який є по суті як природній ресурс надбанням усієї громади. Доступ до нього для місцевих жителів платний, як для відпочиваючих. Внаслідок цього, жителі, що живуть за парканом, можуть дозволити сходити на свою водойму за цінами, як для відпочиваючих, а це не більше кількох разів на рік.

— керівництво УСБ «Закарпаття» використовує земельну ділянку з порушенням містобудівної документації, з порушенням санітарно-захисних зон, з підвищеним впливом на довкілля. На ділянці здійснюються роботи, що виходять за межі погодженого проекту забудови.

Громадські розслідування показали, що такі грубі порушення екологічних принципів відбувається завдяки зв’язкам керівництва ВФСТ «Колос» АПК України та конкретно бази «Закарпаття».

Після того, як у 2013 році ВФСТ «Колос» АПК України очолив Мендусь Олександр Петрович, представник Партії Регіонів, він розпочав перепрофілювання закладів спортивного товариства в особистих інтересах збагачення. Ми пам’ятаємо, що це були роки, коли нардепи, люди близькі до оточення Януковича, рейдерили усі доступні їм державні чи громадські будівлі, підприємства, санаторії. Саме така історія трапилась з УСБ «Закарпаття». Сам Олександр Мендусь це людина що далека від Закарпаття, від Берегове, від місцевої громади. Він сам називає себе «вінницьким бізнесменом», і таких же вінницьких «регіональних» бізнесменів поставив керувати спортивною базою. Тривалий час, аж до 2018 року база взагалі надавала послуги за необліковувану готівку, і офіційно навіть була збиткова.

Така форма господарювання звісно не дозволяла базі нормально розвиватись, реконструювуватись. Про жодне дотримання природоохоронного законодавства навіть не йшлось.

Головний ресурс та принада Закарпаття це природа, стан навколишнього середовища. Жителі нашого регіону хочуть не лише приїхати на територію бази, вони хочуть насолоджуватись довкіллям. Коли приїжджий бачить як база смітить, забруднює воду в каналі – це не додає бажання приїжджати. Він поїде в Чорногорію, чи інший куточок Карпат не в Україну. Дотримання норм природокористування це інтерес усього бізнесу, який локований в нашому регіоні. Директор комплексу – Пуздомір Максим Миколайович веде себе так, ніби крім його бази тут нікого більше не має. Справді треба бути місцевим бізнесменом, який тут живе, щоб розуміти свій край, і турбуватись за нього. У спорах з місцевою ініціативою він апелює до «даху» у правоохоронних органах (напевне тих, кого не вичистили під час люстрації діячів Януковича).

Як екологи просимо від вас наступне:

— привести діяльність УСБ «Закарпаття» до узгодження з нормами екології, вимогами природоохоронного законодавства.

— відновити доступ жителів місцевої громади до термального басейну, який по суті є природнім джерелом, місцевою водоймою, і згідно законодавства місцеві жителі мають мати доступ.

— поставити питання про компенсацію антропогенного впливу від роботи комплексу бази: модернізована система очистки стічних вод, роздільний збір та вивіз сміття, обмеження в кількості відвідувачів бази, участь «Колосу» у відновлювальних заходах Берегівської територіальної громади (наплив відвідувачів це навантаження на екологію території громади).

—  враховувати, що сірководний басейн, це специфічна вода, в якій не можна перебувати більше години. На жаль, керівництво бази, орієнтоване лише на прибуток погодинної оплати, тому є випадки смертей та приступів у водоймі.

— керівництво бази здійснює самочинні дії поза своєю територією – ставить ларьки, збирає гроші за стихійну торгівлю. Це зовсім не схоже на упорядкування території.

Важлива перепона у розвитку бази – це те, що база усіляко уникає сплати і місцевих, і взагалі податків. До 2018 року взагалі не було чеків, після масового використавання підробних чеків, про що неодноразово писала «Карпатська панорама» з фотодоказами. Потім уникнення оподаткування через ФОПи. Комплекс «Закарпаття» унікальний, і міг би приносити суттєві надходження у місцевий бюджет – натомість розруха.

Просимо докласти вашого впливу та авторитету для виправлення екологічної ситуації навколо УСБ «Закарпаття».

З повагою, ВГО «Екологічний альянс «Зелене місто».

Наші журналісти поспілкувались з місцевими жителями та екологами і виявилося, що теперішні власники спортбази «Закарпаття» своїми діями взагалі поставили під загрозу існування самих термальних джерел, з яких живиться найбільший басейн бази. Подробиці згодом у вже анонсованому журналістському розслідуванні.

About The Author

1 thought on “Екологи б’ють на сполох: перлина Закарпаття – термальні джерела у Береговому під загрозою зникнення через діяльність їх теперішніх власників – колишніх «регіоналів»

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *