На шляху змін

2020 рік вніс не тільки корективи в життя людей епідемією короновіруса. Повним ходом йде адміністративно — територіальна реформа в Україні і завершенням її чергового етапу-будуть вибори в місцеві органи влади. Якщо хто думає, що це чергові вибори, і їх проведення не буде відрізнятися від тих, які були проведені в минулому, той помиляється. Ряд експертів припускає, що на місцях розгорнуться запеклі битви за владу. З одного боку, життя вимагає кардинальних змін, а з іншого, хто вже побував у годівниці влади, та ще й не один рік, хто загруз в потужних корупційних зв’язках, просто так владу не віддадуть, будуть триматися за неї до останнього. Це можна буде побачити практично скрізь.

Медіа співтовариство стежить, як йде підготовка до старту виборчої кампанії. У столиці вже на повну стартувала рекламна кампанія за пост мера Києва. Претенденти активно використовують наочну агітацію, політичні ток шоу, голосно заявляють про свої наміри в пресі. Через день виходять стартові рейтинги можливих претендентів. Поки в лідерах В.Кличко. його підтримує, якщо вірити соціологічним службам — 30-40% виборців столиці. Наміри взяти під контроль столицю у «Слуг народу» вже проявила чітко себе І.Верещук. Розгорнута активна зовнішня реклама за партійної підтримки. У цьому вже також досягли успіху М.Томенко, А. Пальчевський та ін.
А як справи йдуть на місцях можна простежити, наприклад у Львівському регіоні. Так, в області після адміністративно-територіальної реформи, створено 7 районів (було 20), 73 ОТГ. У Стрийському районі Львівщини ми проаналізували одну з таких — Моршинську, які там можуть бути перспективи на виборах голови громади.

Серед основних претендентів (на сьогоднішній день таких, попередньо, може бути 7 і більше осіб: Р.Ільніцкій. В.Безруков, Р.Хомич, В.Янко, М.Магас, В.Мукан, М.Рапій.)
Безсумнівно, готується до виборчої баталії діючий міський голова м. Моршина Руслан Ільницький. Маючи значний досвід перебування на посаді голови міста і напрацювання ведення виборчих компаній, що дозволяло йому неодноразово ставати мером, скуштувавши принадність влади у всіх її вимірах, пан Ільницький буде намагатись не упустити шанс зберегти свій статус кво, але вже розширивши повноваження за рахунок долучених до ОТГ населених пунктів.
Сильна його сторона — досвід місцевого керівника значний, прикриття до останнього часу з боку впливових осіб з місцевої еліти забезпечувалося, в наявності певний адмінресурс, апеляція до патріотичних гасел. Ресурс адміністративний, впізнаваність і досвід — це для нього гарантовані стартові можливості почати кампанію. Але .. є ряд факторів, які можуть йому ускладнити можливість зберегти владу. Про них трохи пізніше.

Зайняти посаду глави новоствореної громади, як нам стало відомо з інсайдерської інформації в адміністрації м.Моршина, здатний Віктор Безруков — керівник санаторію Моршинський.
Якщо коротко це важкоатлет, з яким важко буде змагатися у виборчих перегонах. Чи прийняв рішення сам В.Безруков балотуватися, нам поки не відомо. Одне знаємо точно, що — це рішення буде прийматися не тільки на прохання і за підтримки своїх земляків, політичних партій, але і при відповідному схваленні влади.

Хомич Руслан і Магас Микола — голови сільрад. Якщо у них і буде підтримка — то серед місцевих громадян. Грати ж на перемогу в регіоні і завоювати любов більшості виборців ОТГ, з урахуванням реалій сьогоднішнього для, їм навряд чи вдасться. Незважаючи на це, участь у виборчих перегонах навіть такого масштабу — це вже серйозна заявка на шлях в політику і не виключено, що ми зможемо ще почути про цих людей в інших політичних проектах. Ймовірно, що на певній стадії кампанії, дані кандидати будуть грати на тій чи іншій стороні реальних претендентів за пост — лідерів виборчих перегонів.
Слід тут врахувати, що за інформацією з адміністрації Моршина, Хомич Руслан Іванович буде отримувати конкретну підтримку від районної влади м.Стрій. Ходять такі чутки. Але сьогодні підтримка влади грає часом негативну роль для кандидата, а демократичні механізми вже не допускають безроздільного панування адмінресурсу.,

Янко В. — претендент з числа «вічно беруть участь», але жодного разу не перемогли. В черговий раз буде випробовувати долю на чергових виборах … розраховуючи на випадок….

Мукан В. — зможе в цій кампанії лише заявити про себе. По суті, претендент не тільки маловідомий для абсолютної більшості виборців, а й своєю життєвою позицією, якимись досягненнями не виділявся .. У нас вже стало традицією, якщо не виходить в реальному житті чогось досягти — йдуть на вибори. Може випадково і занесе на острів щастя під назвою ВЛАДА. Це відноситься і до пані Рапій Марії — активістки з місцевих, пенсіонерки, яка не дає жити спокійно ні собі ні влади. Наші закони не забороняють і таким людям брати участь у виборчих кампаніях, і це добре!

А тепер до того, яку позицію, а вона важлива, займуть ті, хто в Моршині є відомими бізнесменами і впливають, в певній мірі на виборчий процес. Зовні все поки виглядає зрозуміло. Інвестори і власники бізнесів, що далеко проживають від Моршина, активно себе не проявляють. Що не скажеш про місцевих власників товстих гаманців — Білас і його партнери- (бізнес — вода Моршинська, є основним наповнювачем місцевого бюджету) нібито як і раніше, негласно, так і публічно підтримують Р.Ільніцкого. Але, вже не секрет, є новий фаворит у бізнесменів, їм може стати Іван Ковальчук. Розуміючи, що за своїми моральними, діловими якостями, ряду серйозних промахів в роботі і втратою довіри Р.Ільніцкій буде просто непрохідним, йому готується потрібна заміна. Йдуть узгодження і зустрічі, де формується позиція бізнес еліт, місцевих авторитетів на персональний склад майбутньої місцевої влади.

Досвід політичного життя, роботи в бізнесі, політичне чуття підказує таким людям, що «ті хто відпрацював» — повинен піти, якщо не здогадався, що потрібно піти самому, допоможуть зробити це тактовно, грамотно і не порушуючи власного статусу справжніх господарів не тільки бізнесу але і влади. Така практика сучасного життя в Україні.

Залишилося зовсім небагато часу, коли ми станемо свідками вже реальних подій у Львівському регіоні і конкретно в ОТГ Моршина

Моршинська ОТГ, до складу якої входять наступні громади:
• Моршинська
• Воля-Задеревацька
• Лисовицька
• Станківська
• Долішненська
Адміністративний центр територіальної громади – м. Моршин

About The Author

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *